måndag 29 maj 2017

Gränsland av Johan Cederholm

Författare: Johan Cederholm
Antal sidor: 358
Förlag: Type & Tell
Utgivningsår: 2017
Mitt betyg: 7/10

Handling: Viktors kavaj är visserligen blodig, men han hör inte hemma här. Han har ju inte dött. Utanför pendeltågets gallerförsedda fönster sträcker sig Gränslandet, en öken som skiljer döden från livet. I denna främmande värld, långt ifrån tillvaron som börsmäklare, påbörjar han sin resa efter svar.

I sina mardrömmar återser Viktor sitt forna liv, han förflyttas till hembyn och till lägenheten där han fortfarande bor med sin mor. Men betyder inblickarna något mer? Hur kommer skrotsamlande mutanter, en gåtfull klaxon-robot och kvinnan med platinablont hår in i bilden? Och vem är egentligen den mystiska clownen?


Mina tankar: Detta är en väldigt intressant bok, en bok som är väldigt annorlunda från de böcker jag vanligen brukar läsa. Den hade sina spännande delar, ledsamma delar, sjuka delar och galna icke mänskliga delar.

Som ni kanske har förstått så är detta en Science fiction bok. Jag brukar inte läsa Science fiction böcker och brukar ofta tycka att man har svårt att hänga med i svängarna. Jag ska inte ljuga så jag måste säga att jag ibland hade lite svårt att hänga med i svängarna i denna bok. Men den var betydligt bättre förklarat än många andra Science fiction böcker. Jag tyckte att förklaringarna i denna bok var bra på ett sätt att man hela tiden förstod vad som hände och hur saker såg ut. För jag tyckte att hela tiden så hade jag en bild av hur gränslandet såg ut.

Men ibland kunde jag som sagt tycka att jag inte riktigt hängde med. Jag upplevde att boken blev berättad av en berättare, man fick liksom veta vad de alla personerna tänkte och tyckte. Det var just detta som jag upplevde gjorde mig lite förvirrad ibland. Det var några gånger då jag inte hängde med om vem som faktiskt tyckte det de tyckte, eller tänkte det de tänkte.

Jag tyckte annars att boken var bra. Kanske inte helt min typ av bok. Men jag uppskattade hur bra arbetad boken var. Det var en mycket mer tydlig Science fiction bok än mycket andra böcker i samma genre. Den hade en bra historia som både var annorlunda och spännande. Karaktärerna var så bra att man inte ville sluta läsa för att man ville veta hur det skulle gå för dem. Men det bästa med boken var ändå hur annorlunda den var, även om jag inte tyckte detta var min typ av bok så älskade jag hur annorlunda den var. Jag har aldrig läst något liknande, så ett stort pluspoäng för det!

Tack så mycket till författaren att du ville skicka din bok till mig! :)

1 kommentar: