söndag 30 augusti 2015

Vinnaren!! :)

Jaha då var det roliga slut för denna gång. Jag tycker det har gått jätte bra med att ta hand om en tävling och det kommer nog bli att jag har någon mer i framtiden men nu måste vi ju veta vem som vann denna gång!

Här är glasset med dem små lapparna med namnen på deltagarna. Ursäkta att det inte är en video eller så utan bara bilder, men det beror på att jag inte är hemma för tillfället och har inte tillgång till en bra video kamera. Men vi fortsätter.....
Efter en hel del skakande av koppen så valde jag en lapp utan att titta såklart. Nu börjar det bli riktigt spännande! :) Och vinnaren är.....:
Julianna Fredriksson! Grattis du har vunnit ett exemplar av boken Enklav! Jag kommer kontakta dig så fort jag har kommit hem, så att jag kan skicka boken till dig! :) Om du då inte svarar på det mejlet inom en vecka så kommer jag tyvärr behöva dra en ny vinnare, så se till att titta din mail ofta! :)

Jaha då var tävlingen slut för denna gång. Tråkigt... Men jag vill tacka alla som var med och jag tycker att ni ska försöka läsa denna bok ändå för att den är verkligen fantastisk!

Men innan jag avslutar detta inlägg så måste jag fråga en sak. Jag har blivit verkligen intresserad av böcker som utspelar sig under medeltiden och undrar ifall ni har några tips. Så skicka gärna iväg en kommentar! :)


onsdag 26 augusti 2015

Enklav av Ann Aguirre :)

Författare: Ann Aguirre 
Engelsk titel: Enclave
Antal sidor: 246
Förlag: Modernista (Tack för boken!)
Utgivningsår: 2011
Mitt betyg: 10/10

Handling: 
New York ligger i ruiner. Större delen av invånarna utplånades för länge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och här lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befästningar lurar fasansfulla varelser i mörkret – missfoster som livnär sig på ­människokött. Sällan får någon i enklaven uppleva sin tjugoårsdag.
När Spadertvå fyller femton genomgår hon blodsriten som förvandlar henne till jägarinna. Hon paras ihop med Tålig, en ­jägare i hennes egen ålder som bodde ovan jord när han var liten. Snart upptäcker de att den närmaste enklaven helt har utplånats av missfostren, men de äldste vägrar att tro på dem. I stället förvisas Spadertvå och Tålig från enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord.
Nu måste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset – vägledd av Tåligs vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av några få farliga gäng. Deras enda chans att överleva är att söka sig norrut, till en trakt Tåligs far en gång brukade berätta om, en paradisisk plats där människor kunde leva i fred. Existerar den verk­ligen? Och kommer i så fall deras mod och jägarskicklighet räcka till för att besegra alla faror på vägen?

Mina tankar: 
Jaha vart ska jag börja alltså? Jag börjar helt enkelt ifrån början då Spadertvå fick sitt namn. Hon var bara ett småglin och höll på att växa upp. Hon gick ifrån ett numer barn till en ungdom med ett riktigt namn. Hon vart den jägarinna hon så mycket ville bli. Hon fick sin parter, vilket var den som var bäst i Enklaven men en kille man inte riktigt visste så mycket om, en kille som höll sig borta ifrån alla. Hon vart partner med killen Tålig. Där började dem sin resa. Som hade mycket ner och uppgångar för dem. Vilket var otroligt intressant att läsa om. Att Spadertvå gick ifrån en tjej som var otroligt stängd och inte tyckte känslor var okej och allt som Enklaven sa var sanningen, till en tjej som började slappna av och inte döma något/någon för fort. Det är något jag verkligen tror att författaren ville förmedla lite i boken. Att man ska inte kanske lita på alla men man ska absolut inte döma någon för grejer man har hört utan att veta sanningen och att känslor är okej att ibland behövs känslor. Men jag tycker verkligen att Spadertvå växte i boken, hon gick ifrån ett småglin till en kvinna, man kände i början att det fanns en ålders skillnad mellan henne och Tålig men sedan ju mer hon lärde sig så växte hon. Otroligt bra gjort Ann! 
Sedan så tycker jag verkligen om att författaren har inte bara gett ut all information om Tålig att det finns en mystik över honom, att man inte helt vet vem han är. Det gör att jag inte kan vänta tills nästa kommer ut på svenska för att jag vill bara lära känna honom mer nu! 

Men det är inte bara karaktärerna som är bra men också miljö beskrivningen är bra, det är väldigt intressant hur hon förklarar New York som ruiner och tunnelbanan också. Med tanke på att min mamma kommer ifrån New York och för att min mormor bor där så har jag varit där väldigt många gånger så för mig som har New York som ett andra hem så var det verkligen imponerande! 

Om ni inte visste det så tävlar jag just nu ut ett ex av just denna bok, vill ni vara med i tävlingen så klickar ni helt enkelt här! 


måndag 10 augusti 2015

Kretsen av Maggie Stiefvater

Författare: Maggie Stiefvater 
Engelsk titel: Raven Boys
Antal sidor: 318
Förlag: B Wahlström (Tack för boken!)
Utgivningsår: 2012
Mitt betyg: 7/10

Handling:
Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna – fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser. 
Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. ”leylinjer” som sägs sammanlänka besjälade platser, och att ”den sovande kungen” kan uppfylla ens önskningar.
Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.
Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också … 

Mina tankar: 
Jag absolut älskar hur Maggie skriver sina böcker, hennes skruvar stil är som en konst. Hon skriver så fantastiskt fint. Många författare skriver oftast med lätta ord vilket gör en bok rätt så platt ibland men inte Maggie, hon skriver på något sätt runt ett ord som gör att det lämnas lite extra spänning i historien. Men det som hon hade lite problem med eller som jag inte ibland hängde med var vem sida av saken man fick läsa ifrån. För ibland handlade ett kapitel om Blue och det andra om Gansey och ibland Whelk. Men ibland så hoppade hon mitt i kapitlet ifrån Gansey till Adam utan att man han och reagera. Oftast så skriver en författare deras namn ovanför stycket så att man förstår vem det är man läser om. Så det var lite ledsamt att det var så annars så var skrivandet fantastisk som vanligt. 

Jag gillade verkligen alla karaktärer och jag gillade historien men på något sätt så fastnade jag inte på samma sätt i denna bok som jag har gjort med hennes Mercy Falls vargar serien. I den serien kunde jag absolut inte släppa boken innan en var utläst men den här kunde jag lägga bort i kanske en vecka och sedan börja läsa den. Så något gjorde att jag inte gillade den helt. 

Men jag kommer absolut läsa dem andra böckerna i denna serie för att jag tyckte ändå om boken så mycket så att jag vill veta fortsättningen.